BIOTARTUNTA

Biokiinnite on nyt Biotartunta. Biotartunta on kotimainen rypsiöljypohjainen tartunta-aine, joka soveltuu käytettäväksi yhdessä lähes kaikkien torjunta-aineiden kanssa. Biotartunta on turvallinen ja myrkytön tuote, joka tehostaa selvästi torjunta-aineen vaikutusta. Biotartunnan käyttö on taloudellista, sillä pääsäännön mukaan torjunta-aineen määrää vähennetään kolmasosalla tai enemmänkin käyttösuosituksesta, kun Biotartunta on mukana tankkiseoksessa.

Biotartunnan vaikutustapa

Torjunta-aineet levitetään kasvustoon yleensä vettä kantoaineena käyttäen. Pelkän veden kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet, mm. korkea pintajännitys, eivät kuitenkaan edistä torjunta-aineiden leviämistä ja kiinnittymistä kasveihin. Biotartunta on valmistettu helpottamaan veden ja torjunta-aineen yhteensopivuutta. Biotartunta on kasviöljypohjainen pinta-aktiivinen kanto- ja tartunta-aine (kostutusaine), jolla on monia ruiskutustehoa parantavia ominaisuuksia.

  • Biotartunta vähentää veden korkeaa pintajännitystä, jolloin torjunta-ainepisara leviää kasvin lehdellä laajemmalle kuin pelkkä vesipisara.
  • Biotartunnan ansioista torjunta-ainepisaran leviämiskerroin on kasvin lehden pinnalla moninkertainen vesipisaraan verrattuna
  • Biotartunta pitää tehoaineen pitkään juoksevassa muodossa ja auttaa sen tunkeutumista kasviin
  • Biotartunta yhdenmukaistaa torjunta-aineseoksen pisarakokoa ja hidastaa haihtumista
  • Biotartunnan ansiosta torjunta-aineet eivät huuhtoudu niin helposti veden mukana, ja ne kestävät UV-valon vaikutusta varsin hyvin. Torjunta-aineen tehostunut imeytyminen torjuntakohteeseen vähentää sään merkitystä.

 

Biotartunnan ympäristövaikutukset

Biotartunnan käytön ympäristövaikutukset ovat myönteisiä, sillä sen ansiosta torjunta-aineen määrää voidaan vähentää ja käyttöä tarkentaa. Tartunta-aineita käytettäessä on kuitenkin otettava huomioon, että ne lisäävät mahdollisesti valikoivien rikkakasviaineiden tehoaluetta, jolloin riskejä voi aiheutua niille hyötykasveille, jotka normaalisti paksun vahakerroksen turvin ovat kestäneet torjunta-aineen. Koska nämä lisäaineet nopeuttavat ja tehostavat tehoaineen tunkeutumista vahakerroksen läpi, imeytyy tehoaine ilmeisesti myös ihoon normaalia nopeammin, joten asianmukaisten suojainten käyttöön on kiinnitettävä huomiota.

 

Biotartunta vähentää veden korkeata pintajännitystä, jolloin pisara leviää laajemmalle kuin pelkkä vesipisara. Pisara pysyy kauemman lehdellä. Lisäksi Biotartunta auttaa torjunta-aineen tunkeutumista vahakerroksen läpi.
Etusivulle